> Jezus over armoede en rijkdom

In Matteüs 6 is Jezus aan het woord. Het is een onderdeel van de bekende Bergrede, waarin heel veel wordt gezegd over geld en rijkdom. “Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen. Die zullen nooit vergaan en nooit worden gestolen. Als uw rijkdom in de hemel ligt, zal uw hart daar ook naar uitgaan.”

Matteüs 6:19-34

In dit Bijbelgedeelte is Jezus aan het woord. Het is een onderdeel van de bekende Bergrede, waarin heel veel wordt gezegd over geld en rijkdom.

“Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen. Die zullen nooit vergaan en nooit worden gestolen. Als uw rijkdom in de hemel ligt, zal uw hart daar ook naar uitgaan. Het oog is de lamp van het lichaam. Als uw oog open en gezond is, leeft u in het licht. Maar als uw oog verduisterd is, leeft u in het donker. Het is niet de bedoeling dat het in uw innerlijk donker wordt. Dat zou verschrikkelijk zijn.

U kunt niet voor twee heren tegelijk werken. Want u krijgt een hekel aan de een en gaat van de ander houden of omgekeerd. Zo kunt u ook niet God dienen en tegelijk uw hart op het geld (de Mammon) zetten.” (vers 19-24)

“Maak u geen zorgen over wat u zult eten of aantrekken. Met dat soort dingen vullen de ongelovigen hun leven. Uw hemelse Vader weet heel goed wat u allemaal nodig hebt.

Zoek eerst Gods Koninkrijk en Zijn gerechtigheid en Hij zal dan in alles voor u zorgen. Maak u geen zorgen voor de dag van morgen. Ook morgen zal God u weer geven wat u nodig hebt. Leef dus gewoon bij de dag.” (vers 31-34)
Discussievragen:

  • Welke redenen geeft Jezus in vers 19-21 om geen kostbaarheden op aarde te verzamelen?
  • Wat versta jij onder ‘kostbaarheden op aarde’?
  • Waarom is het onmogelijk om God te dienen en de Mammon, zoals in vers 24 staat? (Mammon betekent ‘opgestapeld bezit’ of meer, meer, meer)
  • Waarom zet Jezus deze twee zo sterk tegenover elkaar? (zie ook 1 Timoteus 6:6-10)
  • Wat moet in ons leven het belangrijkste zijn? (verzen 33-34)
  • Wat betekent dat dan in de praktijk voor jou?

Bespreking:

Jezus zegt dat we geen kostbaarheden op aarde moeten verzamelen: we moeten dus niet zo veel bezig zijn met geld en spullen. Je kunt ze zo weer kwijt raken. En ze maken je niet echt gelukkig. Misschien lijkt het wel even zo, maar je went snel.

En is dat alles? En is dat uiteindelijk echte rijkdom? Nee, sterker nog: spullen kunnen je van God afhouden. Je kunt niet God dienen en de Mammon zegt Jezus. Eigenlijk betekent Mammon: rijkdom, of meer. Het is geldzucht, die altijd meer wil. En dat gaat niet samen met het echt zoeken naar God.

Jezus spreekt ook over het oog. Misschien denk je hierbij snel aan dingen waar je je vuil door voelt, occultisme bijvoorbeeld, of seks op tv. Maar zou Jezus hier niet ook gewoon het materialisme mee bedoelen? Als je oog verduisterd wordt door een maatschappij vol reclame en vermaak, dan zie je niet meer dat anderen het minder hebben.

Het volgen van God betekent dat je alles loslaat en je overgeeft aan Hem. Je kunt zijn liefde en genade niet aannemen als je je handen vol hebt aan je bezit. Je moet kiezen. Hoe belangrijk zijn die spullen voor je? Vind je het moeilijk om geld weg te geven aan een ander? Vind je het vervelend om iets te delen?

Jezus zegt: Zoek nou eerst Gods Koninkrijk en Zijn gerechtigheid. Wat is dat?

Zijn koninkrijk: hoe het eruit ziet als Jezus koning is. Een rijk van vrede, een rijk van liefde. Ik denk dat als iedereen zich aan het grote gebod houdt: ‘God liefhebben boven alles en zijn naaste als zichzelf’ dat je dan al aardig in de praktijk ziet hoe dit koninkrijk is.

En het tweede: gerechtigheid. Daar zit het woordje ‘recht’ in. Ook daar staat ontzettend veel over in de Bijbel. Omdat God niet tegen onrecht kan. Het doet God verdriet als hij ziet mensen honger lijden, omdat andere mensen te hebzuchtig zijn en niet willen delen. De verdeling die ik in het begin liet zien (…) dat is het tegenovergestelde van gerechtigheid. Gerechtigheid is dat je ziet dat een ander honger heeft en dat je deelt van je rijkdom. Dat je opkomt voor iemand die onrecht wordt aangedaan. Dat je eerlijk met dingen omgaat.

Zoek eerst Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid. En dan krijg je alles wat je nodig hebt. Want God weet wat je nodig hebt. Maak je dus geen zorgen.

Ja, dat kan betekenen dat je misschien minder geld hebt dan waar je van droomt. Of dat je niet drie keer per jaar op vakantie naar de Bahama’s gaat. Maar de ‘schat in de hemel’ gaat daar ver bovenuit. Dat is een hele andere rijkdom. De liefde van God voor jou is veel meer waard dan 10 broeken van Levi’s bij elkaar. Of die mooie computer. En je zult niets tekort komen belooft Jezus zelf: zoekt Gods koninkrijk en die dingen (eten, drinken, kleren) zullen u bovendien geschonken worden. Het vraagt wel dat je durft te vertrouwen op God. Dat je alles overgeeft: je geld en je hele leven. Maar je krijgt er een ontzettend rijk leven voor terug.

Deze bijbelstudie is afkomstig uit het Time to Turn Werkboek “armoede en rijkdom”

reacties
  1. franky de clerck schreef:

    jezus heeft gelijk, en geloof kan je helpen.

Plaats een reactie